Kettlebells vind je in alle sportscholen

Als jij iemand bent die fanatiek sport, dan heb je vast en zeker wel eens van kettlebells gehoord. Spreken we van kettlebells, dan hebben we het over trainingsgewichten die gemaakt zijn van gietijzer of van staal. Veel mensen vergelijken kettlebells wel eens met een kanonskogel, uiteraard wel met een handvat. De kettlebell vindt zijn oorsprong in Rusland, waar eeuwen geleden al gebruikgemaakt werd van dit apparaat. De Russische roots zie je nog terug in het gewicht van de gemiddelde kettlebell. Er wordt namelijk steeds gewerkt in stappen van 2 of 4 kilo, vrij naar Poods, Russische ponden. 

Kettlebells in Rusland en speciaal voor militairen

In Rusland trainden militairen in eerste instantie met dergelijke trainingsmiddelen om zo fysiek in orde te blijven. De Russen wisten toen al dat je met behulp van een kettlebell op hele effectieve wijze het menselijk lichaam kon trainen. Ook werd het destijds al gebruikt om gewicht te verliezen. In Rusland werden bovendien kampioenschappen kettlebell tillen en heffen georganiseerd en dit was een sport die veel op scholen en universiteiten beoefend werd. 

Je hebt er een leven lang plezier aan

De tijd dat alleen militairen er mee trainden, ligt dus mijlenver achter ons. Tegenwoordig worden ze gebruikt door topsporters atleten en eigenlijk iedereen die met zijn lichaam bezig is of die gewicht wil verliezen. Nog steeds wint de kettlebell aan populariteit. Behalve dat je ze veel in sportscholen ziet, is het ook thuis een populair apparaat geworden om te trainen. In algemene zin kun je stellen dat een kettlebell een compact en relatief klein trainingsgewicht is. Kies je voor een exemplaar van gietijzer, dan heb je te maken met een gewicht dat zo goed als onverwoestbaar is en waar je na aankoop dus ontzettend lang – soms heel je leven- plezier van kunt hebben. 

Vaker van staal

Tegenwoordig zie je kettlebells vaker en vaker van staal, zeker die in sportscholen. Het grote voordeel van het gebruik van dit trainingsapparaat is wel dat je er zo goed als alle spieren goed mee kunt trainen. het is wel verstandig om niet zomaar aan de slag te gaan en altijd informatie te vragen aan de instructeur. Bovendien is het niet verstandig om meteen voor het zwaarste gewicht te kiezen. Bouw de training geleidelijk aan op en kies gaandeweg voor een zwaardere kettlebell. Kies je meteen voor een te zware training, dan kun je namelijk zomaar geblesseerd raken. 

Dat hadden de Russen dus erg goed gezien

Wie tegenwoordig een bezoek brengt aan een sportschool, die ziet al snel dat de apparatuur en kettlebells steeds moderner wordt. Datzelfde geldt voor de trainingsmethoden en het gebruik van dumbells. Je kunt alles bijhouden en dus heel gericht aan het trainen. De kettlebell misstaat wat dat betreft in de gym, omdat het nog steeds dezelfde kettlebell is als eeuwen geleden. Dit gewicht echter, heeft alle stormen doorstaan en het is nog steeds een van de eerste dingen die een sportschoolhouder koopt, hoe modern de rest van de apparatuur dan ook is. Het zegt veel over de functionaliteit. Dat hadden de Russen eeuwen geleden dus al goed gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *